80 års fødselsdag og den årlige påskefrokost på Urhøj Strand Camping kalder på nye playlister. Nye sange skal ind, et par stykker skal ud, og enkelte får en tur i fortolknings-maskinen.

Samtidig er jeg ved at flytte mit online liv fra de kommercielle sociale medier til mere åbne, demokratiske og ikke mindst privatlivs-sikrede tjenester. Så stille og roligt bliver det et farvel til Twitter, Facebook, Instagram og så videre – og et håbefuldt goddag til blandt andet Mastodon, Pixelfed og måske Signal.

Aldrig for gammel til at fortolke de unge

Da jeg kiggede ned gennem mit efterhånden velvoksne repertoire af danske sange, slog det mig, at jeg ikke er den yngste musiker på plakaten. Men selv om jeg hastigt nærmer mig 55, skal det ikke afholde mig fra at tjekke de unge danske kunstnere ud.

Og der er nok at tage af. Jeg søger efter det sangbare, genkendelige, radiovenlige – det som de fleste kender, nogle synger med på, og som ingen bliver generet af.

Jo, jeg har da sange, som i deres originale versioner nok vil få nogle til at blive lidt fjerne i blikket og søge ud til rygerne. Men i de fleste tilfælde gør jeg en dyd ud af at fortolke materialet, så stort set alle kan være med.

Lige nu arbejder jeg med sange af blandt andre Pil, The Minds of 99, Pauline og Guldimund. Desuden pudser jeg af på nogle andre, som trænger til en lille opstrammer. Under alle omstændigheder er Jakob og jeg klar til at give den fuld gas til den hyggelige påskefrokost på hans og Gittes skønne campingplads i Urhøj.

Og som prikken over i’et, fylder min far 80 år om en måneds tid. Der skal vi naturligvis også synge lidt – og mon ikke han ryster en vise eller folkemelodi ud af harmonikaen? Under alle omstændigheder er det altid sjovt at spille med ham.

Jeg tør ikke mere

Langt fra den verden, min far færdes og trives i, mødes vi andre i online fællesskaber. Indtil for nylig følte jeg mig rimelig tryg i min tilstedeværelse dér. Jeg holdt mig fra TikTok, havde fornuftige privatlivs-indstillinger i diverse sociale medier, og jeg brugte hæderlige browsere, search engines mv. EU forsøgte og forsøger at regulere, så vi kan færdes nogenlunde sikkert i vores digitale liv. Verden er ikke perfekt, men det føltes ok.

Men nu? Da Musk stillede sig ved siden af Trump, og de fleste tech-giganter stod som bagtæppe ved præsidentens indsættelse – det var skræmmende. Jeg var allerede begyndt at rydde op: Havde forladt blandt andet Twitter/X, havde skiftet browser, og var i det hele taget bekymret. Og som det ser ud med DoGE og andre nærmest surrealistiske tiltag over there? Hmmm…

Det kalder på en flytning. I den kommende tid forlader jeg resten af den kommercielle del af nettet. Nogle tjenester bliver stillet i bero, mens andre bliver lukket helt ned. Imens arbejder jeg hårdt på at finde alternativer.

Her kommer Fediverset ind i billedet. Det er et netværk af servere med forskellige åbne tjenester, som i vid udstrækning kan erstatte de kendte og almindeligt brugte som Facebook, Instagram, YouTube og så videre. Indtil nu er jeg gået aktivt på Mastodon. Det svarer til det, som Twitter havde at tilbyde i de første år. Og det føles helt rigtigt – en ordentlig, demokratisk samtale, overvejende rolig stemmeføring. Og går bølgerne højt, mister man ikke blikket for bolden.

Derudover vil jeg fremover give mig selv mere tid til at blogge her. Tager jeg en sjælden gang et billede med en god historie i sig, så kommer det på Pixelfed – ét af Fediversets alternativer til Instagram. Og savner jeg Messenger (nok næppe), må jeg tjekke Signal ud ved lejlighed.

For 25 år siden havde jeg store forhåbninger til de demokratiske visioner i digitale sociale netværk. Jeg håber, det stadig kan lade sig gøre. For så tør jeg godt.

Jeg tager brugernavnet raekjaer med mig, i det omfang det er muligt. Så lige nu kan du finde mig her:

Og naturligvis her på casper.raekjaer.dk.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *